Welcome to ZRoadster.org - BMW Z1 Z4 Z8 Z3 Forum and Technical Database

If you want to join in with the discussion, and see the areas which are available only to members then sign up now!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

heater blowing cold on idol

Discussion in 'Z3 Roadster & Coupé' started by swamper, Jan 22, 2012.

  1. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    ok this has now got me stumped and iv ran out of ideas..
    iv replaced the water pump and the thermostat....re filled bled the system using the bleed screw and heater fan on
    ran it checked it... topped up if necessary.....its not got any leaks and the coolant level remains normal.

    now the warm air only comes through the vents when the engine is revved and if left to idol will over heat with cold air coming through the vents and then cooling fan doesn't trigger..
    is this an air block?...now this car has just done around a 1000 miles over the last 3 days...if it is an air block the surely this would have shifted with all them miles....?
    ideas would be of great help here?
    cheers
    swamps
     
  2. hard top

    hard top Zorg Expert (I)
    Dutch Zeds The M44 Massive

    Joined:
    Dec 5, 2011
    Messages:
    20,779
    Likes Received:
    6,064
    Trophy Points:
    213
    Location:
    Netherlands

    Its knackered........ :-?
     
  3. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    it will be if it doesn't sort its self out.......the cold air coming through the vents is almost instant as the the coolant has just drained away........ im baffled
     
  4. z3cade

    z3cade Zorg Guru (III)
    East Anglian Crew

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    1,980
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    137
    Location:
    Peterborough
    Shouldnt worry, you're got an M now ;)
     
  5. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    you know me mate....it needs to be right..but cant get this one
     
  6. heath

    heath Regular Member

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    88
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    19
    Location:
    Burton on Trent
    Model of Z:
    Z3 2.0 individual
    Well for some reason it sounds like the water isnt circulating when its on tickover. First obvious thing to check is that the drivebelt is ok & not to loose. If thats ok it is quite likely you have an airlock in the system, in the past I have succesfully removed airlocks by removing the radiator cap (when cold) then let the car tickover till its warm so the thermostat opens then hold the revs on at about 2 to 3 thousand for a few minutes to try & force it out but keep your eye on the radiator so the water doesnt start blowing out. There are other ways to remove airlocks such as taking one of the heater hoses off (when its cold) & when the water starts flowing out of the pipe block it with your thumb until the water comes out the other pipe then join them back together. This can sometimes be done without the engine running using an assistant to pour the water in.
     
  7. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    thanks for the reply Heath
    the drive belt is fine...iv done the running of the engine and seeing if i can removed the air like that but there isnt anything coming through.
    i think i'll try the heater hoses next :-bd
     
  8. Daz3

    Daz3 Zorg Legend

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    618
    Likes Received:
    167
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Spilsby, Lincolnshire
    Model of Z:
    2.8 Roadster
    could you cut the bottom off a coke bottle, undo the rad cap turn the bottle upside down then fill with coolant. This extra coolant should force the water round the system when started up. It worked on my saxo :D
     
  9. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    but its got an expansion daz....if it was going straight into the radiator then yep...

    ok iv manage to get it moved by moving the pipes leading to the matrix...top and bottom of it is the air lock has moved (fingers crossed) and the system seems to run fine now...i left it to idol and heat comes through all the time and the cooling fan kicked in after while.
    thanks for the help chaps
     
  10. heath

    heath Regular Member

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    88
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    19
    Location:
    Burton on Trent
    Model of Z:
    Z3 2.0 individual
    Fingers crossed then its sorted, when you say you moved the heater hoses do you mean you just moved them around to try & get the airlock out or did you undo them.
    Let us know how it goes :)
     
  11. swamper

    swamper Zorg Guru (V)
    Supporter M Power

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    2,597
    Likes Received:
    815
    Trophy Points:
    181
    Location:
    Mossley
    Model of Z:
    z3m
    just moved them about Heath.....give them a squeeze flicked to foot well...took about 10 mins then they started to go hot...left it a while tried it again with the car jacked up on one side messed about with it again...all good... idled for ten mins rad fan kicked in....so even if its not fully out were on the right lines...nice one ;)